Upptäckaravdelningen Nordan, åldrar 10-11 år.

Som upptäckarscout får man lära sig mer om sjökunskap, hantera kniv, göra upp eld på ett säkert sätt, laga mat utomhus, sjukvård, chiffer, knopar etc. Det kommer även vara tid för lek och tävlingar, och inte minst kommer det vara läger och övernattningar.

Mötena

• Seglingssäsongen är första delen av höstterminen, och sista delen av vårterminen.
  • GlashusEtt (G1) är vår ordinarie lokal och ligger på Lugnets allé 39 i Hammarby Sjöstad.
  • Våra möten är under landssäsongenmåndagarna 18:30-20:00 (träff G1 om inget annat anges), och under seglingssäsongen onsdagar 18:00-20:00 (träff Aborrberget vid Carnegiebryggeriet).
  • Alltid kläder efter väder, ta gärna med ficklampa/pannlampa om det är mörkt.
  • Under seglingssäsongen finns det flytvästar att låna, ta gärna med egen om du har.
  • Klädsel scoutdräkt; dvs scoutskjorta med halsduk eller scout t-shirt.
  • Meddela om ditt barn inte kan komma på ett möte.

Se Terminsprogrammet hösten 2020 längre ner.

Ledare
Avdelningsledare: Anders Lilliehöök
Ledare: Gunnar Bergdahl
Ledarassistenter: Dominic Strid
Mail: nordan@hammarbysjoscout.se

Föräldramedverkan
Under sjöperioden behövs seglingskunniga föräldrar som är beredda att ta ansvar för var sin segelbåt med scouter. Dessutom kan det bli aktuellt att köra följebåt (motorbåt).
Under landperioden behövs oftast föräldrar som bemannar stationer, är med i patrullerna, följer med på studiebesök. Förutom detta så kan det behövas föräldrar som kan planera och själva genomföra möten. Kanske kan man något om sjukvård, friluftsliv, natur, lekar eller något annat som scouter sysslar med? Kanske kan man ordna studiebesök på något relevant ställe med marin och/eller scout anknytning? På övernattningar behöver vi också er hjälp.

Utöver de mer ”scoutnära” aktiviteterna finns det andra sysslor att engagera sig i, som Båtkommittén, material, ordna sponsring etc. Hjälp behövs även när Kåren tar upp båtarna för vintern, och sjösätter på våren. Fixa med båtarna, fixa med bryggan, segla båtarna.

Alla föräldrar som hjälper till på möten, övernattningar och läger ska ha genomfört webkursen Trygga möten    (beställning av kursen är skickad till Kårordförande Hoffe, berörda kommer få mail med länk till kursen)

Det finns en kort ledarutbildning som även riktar sig till personer som aldrig själva varit scouter.
Kontakta avdelningsledarna om du vill veta mer.

Användbara länkar
Aktivitetsbanken – massor med tips och ideér på lekar, aktiviteter och hela mötesupplägg att utgå ifrån.
Ledaren – gör dig redo – hela scouternas ledarbok finns att läsa online.
Kurstillfällen för Leda scouting – datum för kursen Leda scouting.

Terminsprogram hösten 2020

Det behövs 3-4 föräldrar per möte antingen som skeppare eller assistenter.

Vecka Datum  Plats Aktivitet  Kommentar
35 26 aug Aborrberget Segling – Terminstart
36 2 sep Aborrberget Segling – Sjövett
37 9 sep Aborrberget Segling
38 16 sep Aborrberget Segling – Bogsering
39 23 sep Aborrberget Segling
40 28 sep Aborrberget Segling – Sista för terminen
41 5 okt G1- Ute Demokratipraktik- lista vad vi vill göra under hösten.
42 12 okt G1-Ute Surrningar- Kryssurrning och Vinkelsurrning
43 19 okt G1-Ute Sätta upp Vindskydd med Trefotsurrningar samt med tamp och träd.
Virtuellt Föräldramöte 20:30-21:30
44 26 okt Inget möte – Höstlov
45 2 nov Hammarbybacken  Tända, Elda och Baka Pinnbröd
46 9 nov G1 – Ute  Överlevnad, Klara sig i skogen, Klara sig i mörker, Ätbara Växter
47 16 nov G1 – Ute  Ännu osäkert vad vi gör men vi är ute!
48 23 nov G1-Ute  Knivteori och kasta livlina
49 30 nov G1-Ute  Tälja, Prov för knivbevis
49 5 dec  Filosofens grav  Dagaktivitet som ersättning för Lillejul, inbjudan kommer med program.
50 7 dec G1-?  Hantverk , halsdukssölja, paracord?
51 14 dec G1 Inne Terminsavslutning!